Corvinusos pánikroham

Egy origós cikk miatt söpört pánik végig a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói között. A ciki többek között azt taglalta, hogy a magyar kormány, azon belül is az oktatásügyi minisztériumból híres Hoffmann Rózsa 12 egyetemet tartana meg a mostani 29-ből. Az ügyben nem hogy döntés, de még tervezet sem született. Ám ez a cikk kijött, és egyből pánikrohamot indított el a diákok között, akik fejvesztve szaladtak a rektor úrhoz, hogy mi lesz hőn szeretett intézményükkel.

Az ügy kapcsán egyből facebook csoportok születtek, mintha azzal bármit is tudnánk befolyásolni. Egyedül annyira volt jó, hogy aki nem olvassa az origot és/ vagy az indexet, azokhoz is eljutott a hír. Számlálhatatlanul posztolták a felháborodott diákok, hogy meg fog szűntethetik a Corvinus. És még annál is többen kommenteltek magukból kivetkőzve, hogy mégis hogyan képzelni ezt a kormány. Nos, hogy egy kicsit helyre tegyük a dolgokat. A kormánynak, mint egységes nagy valaminek, eddig ehhez semmi köze nincsen. Hoffmann Rózsa és csapa gondolkozik, hogyan lehetne valamit tenni, hogy diplománk versenyképesebb legyen, és ezzel együtt valamilyen- költségek szintjén- hatékonyabb rendszert dolgozzanak ki. Igen, felröppent a hír, hogy ennyi meg annyi iskolát meg akarnak szűntetni, de jobb szó, hogy átalakítani. Ezek még csak gondolati szinten vannak, tárgyalások folynak a rektorokkal, iskolavezetőkkel, hogyan lehetne a legoptimálisabban ezt megoldani.

Most pedig, mint hallgató:

Nem értettem, hogy miért sír ennyi (már a rendszerben lévő) diák ennyire, ezért egy kicsit kérdezősködtem. Kérdésemre, hogy szerinted, mi is azzal a baj, hogy esetleg a Corvinust átalakítják, általában az a válasz jött h: ”egy ilyen régi egyetemet nem lehet; most akkor mi lesz a diplomámba beleírva; én nem akarok mocskos BME-s lenni; kevesebb embert fognak felvenni”.

Mennyi szörnyű dolog! Menjünk rajta sorjában.

1.) Ilyen régi egyetemet nem lehet: miért ne, ha egyszer nem hatékonyan működik? Mondhattuk volna ezt 40 év kommunizmus után is, hogy ilyen régi rendszert ne, légyszi ne cseréljünk le! Ha ésszerű az átalakítás (márpedig ezen dolgoznak), akkor jót is fog tenni a Corvinusnak. A hallgatói életet valószínűleg nem sokban fogja befolyásolni, inkább vezetői szinten kívánnak változtatni. Ja, hogy a rektornak lehet nem lesz jó? Megesik. De az engem hol érint?

2.) A diplomáddal semmi nem fog változni, ugyanúgy bele lesz írva, hogy közgazdász vagy, ugyanúgy benne lesz a szakdolgozatot érdemjegye, maximum annyi tud változni, hogy nem Budapesti Corvinus Egyetem lesz beleírva. Ami valóban egy nagyon régi, szinte már tradicionális neve a Közgáznak, kár lenne veszni hagyni.

3.) Nem akarsz BME-s lenni? Ezzel nem is foglalkoznék többet. Aki ennyire korlátolt, az maradjon is büszke, okos Corvinusos!

4.) Esetleg azzal van bajod, hogy kevesebb embert fognak eztán felvenni? Nos, te, nagyon közgazdász, ha jobban belegondolsz, ez téged egyrészt nem érint, ha viszont mégis akkor csakis pozitívan. Igen, mert gondoljuk csak át együtt: kevesebb embernek lesz olyan típusú diplomája, mint a tiéd, ezzel pedig valószínűleg az értéke nőni fog. Szörnyen hangzik ez is!

Tehát, amíg egy írásban leadott tervezetnél sem vagyunk, amíg a rektor is csak annyit tud mondani, hogy tárgyalgatnak, és abból is csak annyi derül ki, hogy körülbelül minden egyetemet és főiskolát fog érinteni az átalakítás, addig szerintem ne lázongjunk. Maradjunk egy kicsit csendben, figyeljünk, és olvassunk értelmesen híreket, mert ez volt az egyik legfőbb oka értelmetlen lázongásunknak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jenomano.blog.hu/api/trackback/id/tr922903155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vanclemm0ns 2011.05.16. 21:57:21

Jenő, nem vagy te igazi büszke corvinusos!
amúgy félig-meddig megértem a lázongókat is (bár én rendszerint az oldalvonalról figyelem az ilyen típusú eseményeket). nekem a 2-es pont a gyengém, én bevallom büszke (és paraszt) Közgázoshoz méltóan, hogy nem szeretnék műszakis diplomát, mert nem mérnök leszek. aki tudja a matekot meg a fizikát, az kapjon olyat, mi nem tudjuk.
(további megjegyzés a T-karhoz, hogy merőben más a képzése ugyanannak a "ruhatár" szaknak az eltén és a bce-n...)
szóval ha lehet választani, igen, én se szeretnék bme-s lenni. inkább csatolják az ő g-karukat hozzánk. kevesebb adminisztrációs költség lenne (szvsz).

a 4-es pont pedig annyiban érint minket, hogy a mesterképzésekre a bme-n valószínűleg a bme-g-karosokat fogják előnyben részesíteni az ex-bce-sek helyett, ami hát ugye-ugye... nem szép.

igaza senkinek nincs.

jenomano 2011.05.17. 08:52:39

@vanclemm0ns:
Kedves Vanclemm0ns!
Először is köszönöm, h vetted a fáradtságot, és végigolvastad!:)
Hidd el, nem fog akkorát véteni a BME, hogy mérnöki diplomát adjon a közgázosoknak!:D Ekkorát nem tévednek.
Azzal, hogy nem tudod a matekot közgázon, ne villogj!
És valószínűleg a mester szakok miatt nem fog megszűnni az egész. Én csak annyit akartam, h pánikra semmi ok. És azt jól látod, h nem verem a mellkasom, h BCE-s vagyok, mert látom a színvonalat.
"előnyben fogják részesíteni őket"- felvételi van, kódokkal, pontokkal és egy szóbeli. Ügyesnek kell lenni:)

Azt hiszem ennyi.
Igazság meg már rég nincs, valóban!
De csak ajánlani tudom A projekt írásom, talán ott lehet a kutya elásva:D

vanclemm0ns 2011.05.17. 08:59:11

@jenomano:
nem attól félek, hogy mérnöki diplomát adnak, de szerintem a bme ne adjon közgáz diplomát (avagy ne keverjük a szezont a fazonnal). mindegy, igazából teljesen lényegtelen ez a pontja a dolognak, mert érzelmeken alapul eleve az érv, csak rá akartam világítani, hogy szerintem ez sok embernek a baja.

a mesteres felvételin van szóbeli... ;)

remélem, virágot felveszik! xD

jenomano 2011.05.17. 09:02:23

@vanclemm0ns:
Igen, itt az igazság, érzelmek alapján hőbörgünk. Az meg igen támadható. De hangsúlyozom, MEGÉRTEM, csak én nem....:)

Írtam a szóbelit is:)
Hajrá Virág!:)

vanclemm0ns 2011.05.17. 09:18:04

@jenomano:
hát igen... mélyen tisztelt honatyáink és honanyáink is valószínűleg megértik, csak leszarják... :D

persze ezen ugye lehet sokat vitatkozni, de én összességében akkor sem egy ekkora egyetem "outsourcingjában" látom a megoldást, ez az intézkedés már-már rasszista...
a már korábban említett felmerülő adminisztrációs költségek pedig végképp nem teszik célszerűvé, bármennyit is spóroljanak aztán évek múlva (már ha azt sikerül elérni).

persze ami eddig is igaz volt, most is az: még nem történt semmi, felesleges rinyálni.
vannak ennél nagyobb gondjaink is valószínűleg... :)
süti beállítások módosítása